Hortenzije

Hortenzije imaju posebno mesto u mom srcu. Prvi susret sa njima je bio pre otprilike sedam godina u Kovinu gde je živeo moj dragi pre nego što smo se venčali. Kako da opišem taj osećaj kad sam ih ugledala? Prvo što sam pomislila bilo je: prelepo je, moram i ja ovo da imam, šta god da je.

 


Nisam tada znala da su to hortenzije ali na internetu sam uskoro pronašla sve o njima. Njihova lepota i jednostavnost su me odmah osvojile. Toliko su nežne a opet toliko dugotrajne i izdržljive. U vazi mogu da izdrže do tri nedelje, samo ih svaki drugi dan treba po malo skraćivati i menjati vodu. Sada kada je njihova sezona imam ih svuda po kući.



Boje cvetova se menjaju u zavisnosti od vrste, ali i od sastava i kiselosti zemljišta, mogu biti plave, ljubičaste, ružičaste i crvene. Čula sam i neke trikove kao što je dodavanje novčića u zemlju da se poveća kiselost. Nisu preterano zahtevne ni kad je nega u pitanju, najviše im odgovara svetlo mesto u vrtu zaštićeno od direktnog sunca ili polusenka i naravno obilno zalivanje što i sam njen naziv upućuje na to (hydrangea je naziv na latinskom ali hydro je koren iz grčkog jezika koji je povezan sa vodom).


 



Najlepše su mi ove pastelno roze, veliki sam zaljubljenik u tu boju. Mada i plave imaju svoju draž. Uf, teško je izabrati samo jednu boju :)
Nadam se da sam bar malo uspela da vam dočaram lepotu hortenzija. Zaista su posebne!

Коментари

  1. Your flowers are real beauty. The pictures are breathtaking and very romantic
    Hugs
    Alessandra

    ОдговориИзбриши
  2. Predivne su hortenzije, tako nježne i romantične. Lijep pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Las hortensias son unas flores preciosas.....me encantan :-D

    Saludos

    ОдговориИзбриши
  4. ¡Son tan bellas y delicadas!
    Me han encantado las fotos.
    Besos

    ОдговориИзбриши
  5. Hydrangeas are muy favorite flores ever!

    ОдговориИзбриши
  6. Marijana, I never gave much thought to hydrangeas until I saw them on my friend's blogs, and now I think they are so lovely. How nice that you put them in vases all around your house. And you have an assortment of colors, so sweet. I didn't realize they lasted so long. I think the pink color is my favorite.

    love, ~Sheri

    ОдговориИзбриши
  7. Obožavam ih i stalno razmnožavam. Glavne su zvijezde mog dvorišta i traju sve do jeseni jer ih i onako suhe pustim i tek na zimu odrežem cvijetove

    ОдговориИзбриши
  8. Such beautiful flowers and pictures! Thank you for sharing at Home Sweet Home!

    ОдговориИзбриши
  9. The hydrangeas are so beautiful ♥

    summerdaisycottage.blogspot.com

    ОдговориИзбриши

Постави коментар