Majske lepote

 


Toliko lepote nosi ovaj mesec da ne znam odakle da počnem sa nabrajanjem. Fotografije su vrednije od bilo kakvih reči jer lepota nije nešto što se može rečima opisati. A ima je na svakom koraku. Očaravajuće boje i mirisi su prisutni u ovo doba i sve se odvija nekim ubrzanim tempom. Zanimljivo je i istovremeno uzbudljivo pratiti sve te promene.

 

Prava je retkost u gradu buditi se uz cvrkut ptica, ali ja imam tu sreću da imam u bašti jedan veliki orah koji je dom mnogim ptičicama. Svakog dana me uveseljavaju svojom pesmom i ne znam kako ali osećam neki spokoj dok ih slušam. Ima li šta lepše od njihovog društva i jutarnje šetnje po bašti u kojoj se širi miris svežine..? Teško da bilo šta može ovo nadmašiti.

 

Tu je i moja bašta i cveće koje mi pruža neopisivu radost. Oko njih uvek ima posla ali ne žalim se, jer se trud uvek isplati. Kažu da biljke mogu da osete kad ih negujete sa ljubavlju a mojim biljčicama ljubav nikad ne nedostaje. Trudim se da im uvećam društvo jer ponuda cveća na pijacama je sada velika i prava je muka biti razuman pri kupovini jer je gotovo nemoguće odoleti njihovoj raskoši.
 


Pored cveća sve je bogatija i ponuda voća i povrća a to me još više raduje. Spomenula sam u prošlom postu moju odluku da postanem vegetarijanac i želju da se što zdravije hranim. To svakako podrazumeva svakodnevno konzumiranje voća, povrća, žitarica i mahunarki. Trenutno sam u fazi prikupljanja zdravih recepata, a trudiću se da po neki podelim i ovde sa vama u nadi da ćete neke i isprobati.


Domaće mleko od kokosa

Potrebni sastojci:

500 ml vode
200 gr kokosovog brašna
med
ekstrakt vanile

Vodu i kokosovo brašno staviti u šerpu i zagrevati na laganoj vatri. Kad proključa kuvati još 4-5 min. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Izmiksajte nekoliko sekundi u blenderu na najjačoj brzini a zatim procedite kroz gazu. Tečnost koja se dobija je kokosovo mleko. Možete po želji dodati med i nekoliko kapi ekstrakta od vanile. Mleko je izuzetno ukusno i zdravo. Brašno koje je ostalo možete iskoristiti za neki kolač.

Salata od integralnog pirinča i kukuruza

Potrebni sastojci:

100 gr integralnog pirinča
200 gr kukuruza šećerca
150 gr tofu namaza sa renom
50 gr sirovog suncokreta
sok od pola limuna
nekoliko strukova mladog luka
rukola

Suncokret preliti vodom i ostaviti tako tri sata. Pirinač i kukuruz kuvati odvojeno, ocediti i sjediniti u posudi. Dodati suncokret (možete ga prvo malo prosušiti i samleti), tofu, sok od limuna, iscepkanu rukolu i isečen mladi luk. Tofu namaz možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane a videla sam da ga ima i u nekim supermarketima. Ako ne nađete namaz može i tvrdi tofu isečen na kockice.

Nadam se da sam uspela da vam dočaram bar malo lepotu koju ja vidim u ovom mesecu. Pozdravljam vas i uživajte u ovom divnom vremenu.

Коментари

  1. Marianne, your garden is filled with beautiful things. It would be so nice to take a walk in your garden. The brick, the stepping stone, the lantern, and the pots with flowers all make it the enchanted place it is. You know, coconut is so healthy for you. I've never tried coconut milk before. Thank you for giving us a peek into your charming space. I can see why you appreciate it so much.

    ~Sheri

    ОдговориИзбриши
  2. Tienes un jardín adorable, parece salido de un cuento!
    Un besito muy fuerte, guapa. Feliz finde!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Bello jardin, y ese visitante.
    FELIZ FIN DE SEMANA
    beso
    http://lasmanualidadesdedoris.blogspot.com/2015/05/finde-frugalazul.html

    ОдговориИзбриши
  4. qué bonito. felicidades!!
    Besos feliz finde frugal

    ОдговориИзбриши
  5. Que bonitas flores y fotografías. Realmente encantador!!!! :) :) Feliz fin de semana :) :) Bss

    EW

    ОдговориИзбриши
  6. Que hermoso Jardín, imagino que es relajante estar ahí

    Saludos
    Eli R.

    ОдговориИзбриши
  7. Thank you for sharing your post with us. I got to try your salad!!

    ОдговориИзбриши
  8. Qué bonito jardín, unas fotografías preciosas! Aunque el cuidado de las plantas tiene trabajo, se hace con gusto, a mí también me da mucha felicidad disfrutar de sus aromas y colores!
    Besos!

    ОдговориИзбриши
  9. Beautiful scenes from your garden! Thank you for joining Home Sweet Home!
    Sherry

    ОдговориИзбриши

Постави коментар