Prve visibabe

S obzirom da je prethodnih dana temperatura bila iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, ništa novo da visibabe procvetaju u januaru. Do zvaničnog početka proleća ima više od dva meseca ali itekako prija ovaj privid. Spomenula sam u prethodnom postu da sam pokušala sa forsiranim lukovicama visibaba i lepo su napredovale ali nikako cvet da se otvori, posle sam negde pročitala da preko noći ih treba držati na hladnom a tokom dana na toplom. Bilo mi je baš žao ali sve je to nestalo kad sam ih ugledala u bašti ispod velike smokve. Tu se krije prava mala armija visibaba.
Hrabro se izdižu iz teške i mokre zemlje a opet deluju nekako ponizno sa spuštenim kapicama. Nežne i graciozne, visibabe uopšte ne zaslužuju ime koje nose. Sviđa mi se njihov engleski naziv snowdrops ili u prevodu snežne kapi, savršeno im pristaje.

 

Uželela sam se poslova u bašti, to mi dođe kao neka vrsta antistres terapije. Ko ima baštu zna o čemu govorim. Biljke mi nedostaju, pogotovo ruže. Kažu da biljke imaju čudesnu moć na raspoloženje čoveka, ja sam se više puta uverila u to a i sad sam uživala dok sam fotografisala moje visibabe.
Posmatram ove bele lepotice i sanjam ono pravo proleće, sunce i buđenje prirode. Istina, ima još mnogo do toga ali svakim danom smo sve bliže...

Коментари

  1. Son muy bonitas!
    Ya falta Menos para la primavera!
    Muchos Besòs de las dos

    ОдговориИзбриши
  2. snježne kapi svakako bolje zvuče od visibaba.
    odavno ih nisam vidjela, u mojoj okolini ih inače nema.

    koliko se radujem bašti toliko me i strah od količine posla. prošle godine ništa nismo stigli i trava i granje i šiblje je osvojilo ponovo sve površine koje smo očistili. mislim da će nam trebati cijelo proljeće i ljeto da dovedemo sve ponovo u red, s obzirom da imamo samo jedan dan sedmično za rad, a i to zavisi od vremena.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu si ali trud se uvek isplati. Mi smo imali taj problem kad smo se preselili, bašta je bila u haosu. Bilo je dosta posla i još ga ima ali kad pogledam sve to cveće i povrće znam da je vredelo. Samo hrabro :)

      Избриши
  3. ¡Qué preciosidad, Marijana! No conocíamos esas campanillas de invierno. Sólo por verlas merece la pena pasar frio, jejeje

    Besos de las dos

    J&Y

    ОдговориИзбриши
  4. Ona mahovina je baš dala pravu čar visibabama

    ОдговориИзбриши
  5. Uvek me razveseli kad ih vidim.Meni su majstori sve unistili kada su radili.Ali mi obecala koleginica jedan zbunic da posadim ,pa da ih bude dogodine.Hvala ti :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I mene uvek obraduju. Eh, da si bliže pa da ti dam i ja jedan:)
      Šaljem ti veliki pozdrav

      Избриши
  6. Marianne, I have always loved this flower. It's pretty and delicate, and the pictures you took of the snowdrops are gorgeous. You mentioned roses, and I can't wait to plant some roses this spring at my new home. I know what you mean about gardening. It brings us peace when we need it the most.

    Have a nice week tending to your snowdrops.

    ~Sheri

    ОдговориИзбриши
  7. Qué flor más bonita, por aquí no se ven de esta clase, unas fotos estupendas!! Aquí ya empiezan a florecer algunas plantas, y en nada de nuevo la primavera llenará nuestros blogs!
    Besitos!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Que pena que no puedes disfrutar en este flor, de verdad que es maravillosa, pero si puedes admirarla desde las fotos! :)
      Te mando unos besitos xoxo

      Избриши
  8. Que bella flor, no lo había visto.
    Te deseo un feliz fin de semana.
    beso
    http://lasmanualidadesdedoris.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  9. ¡Preciosas flores! ¡y preciosas fotos! :)
    Bsos y buen finde!
    Leo

    ОдговориИзбриши
  10. Unas flores bellísimas!!
    decorandodecorazon

    ОдговориИзбриши
  11. Preciosas. ¿son plantas bulbosas? Saludos

    ОдговориИзбриши
  12. No entendí nada, pero las flores son hermosas y la composición de la macetita habla por sí misma! Besos

    ОдговориИзбриши
  13. Qué bonitas flores!!! Y qué ganas de primavera :)
    Buen finde!

    ОдговориИзбриши
  14. Qué bonitas esas flores. Con el mal tiempo que hace en España, te dan ganas de que vuelva la primavera, pero ya. Besos!

    ОдговориИзбриши
  15. ¡¡Bellas!! Saludos y buena semana!

    ОдговориИзбриши
  16. So sweet!!!! Thank you for the wonderful e inspiring pictures!!

    ОдговориИзбриши
  17. What a beautiful plant! Thank you for joining Home Sweet Home!
    Sherry

    ОдговориИзбриши

Постави коментар