Sa knjigom u ruci..




Vežbam prevod sa latinskog na srpski ovih dana i zapalo mi za oko jedan tekst Seneke, odnosno pismo upućeno prijatelju Luciliju. U ovom pismu Seneka ga pohvaljuje jer čita mnogo ali ga takođe savetuje da je bolje da se drži jednog pisca i da temeljno prouči dela tog pisca a ne da istovremeno čita više dela različitih pisaca. Seneka kaže da na taj način neće postići mnogo. To je kao kad neko stalno putuje i upoznaje razne ljude ali se nigde ne zadržava i zato nema nijednog prijatelja. To su sve kratki susreti koji se pri rastanku odmah i zaborave. Svuda znači nigde. (Nusquam est, qui ubique est)
 

 


Muž i ja imamo jednu lepu zbirku knjiga. Smestili smo ih u radnoj sobi na jednoj jednostavnoj polici ali imamo sigurno još toliko. Neke su u spavaćoj sobi, neke u dnevnoj ali većina je još uvek u kutijama i čeka da nađemo rešenje za njih. A Seneka bi i nama rekao ono što je rekao Luciliju,  a to je da je najbolje da čovek ima samo toliko knjiga koliko može da pročita. Ja se sa tim ne bih složila a pogotovo ne moj muž. Kada su u pitanju knjige, njegov moto je što više to bolje:)



Idem da naspem sebi još jednu čašu grožđanog soka i da u mislima odlutam u vreme vizantijskog carstva jer trenutno o tome čitam . Nađite i vi neku lepu knjigu i makar za trenutak pobegnite od ovog ružnog vremena i kiše:)

Коментари

  1. i love to read books:) i do believe you have more books than i do though. i pinned your strawberry dessert below--looks yummy! have a great week, mariana!

    ОдговориИзбриши
  2. Me han encantado las letras con que acompañas estas fantásticas imágenes, un post precioso, enhorabuena!!
    Un beso!!

    ОдговориИзбриши
  3. Marianne,
    You have quite a collection of books there. Nel would love this, as she has a study filled with books herself. My favorite are the old hard cover books, and I love children's books. Thank you for following us, and I am going to enjoy visiting again and seeing your lovely posts.

    ~Sheri at Red Rose Alley

    ps I was wondering, what does Macca stand for?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Maca was the nickname for my grandma who passed away in 2008 and who was my unconditional support, and my everything... I miss her a lot.. and Maca it's also my nickname. That's why my blog has two c in the title, one for my grandma and another for me. We were so close and I wanted to keep memory of her alive in this way.

      Избриши
  4. Thank you for your lovely comment and have a wonderful summertime.........I love the old books!

    With love, Jade

    ОдговориИзбриши
  5. Pretty! I came over from Kerryanne's Shabbilicious.

    ОдговориИзбриши
  6. Love books! I like how you bundled some to use in decorating. Beautiful photos!
    Thank you so much for visiting.

    ОдговориИзбриши
  7. Thanks you for sharing at Home Sweet Home!
    Sherry

    ОдговориИзбриши
  8. I liked a lot of great images! :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар