Božuri i lale...

Ako bih morala jednom rečju da opišem današnji post onda bi to bila romantika. Romantika i to na kvadrat. Božuri, lale, čipka, biseri.. ima li bolje asocijacije? Definitivno ne!

Božuri i lale... Nestvarno lepi i pojedinačno i zajedno. Ukucajte na Google peonies and tulips i zastaće vam dah od predivnih kombinacija i boja. Ja sam dugo mislila da se po nekim cvećarskim pravilima ova dva cveta ne kombinuju ali me je Google prosvetlio:)

Ime božura potiče od kineske reči sho yu, što znači najlepši. U Kini je simbol bogatstva, lepote i časti. Božur simboliše lepotu i romantiku, srećan brak i dobru sreću. Buketi od božura se smatraju predznakom sreće kod ulaska u brak i zato su čest izbor za venčanja. Cvet božura je često i 12. cvet u svadbenom buketu. Predanje kaže da božur nigde nije tako intenzivno crven, kao onaj koji cveta na Kosovu. Po srpskom predanju posle bitke na Kosovu polju 28. juna 1389. godine počeli su da niču crveni kosovski božuri, koji su dobili vatrenocrvenu boju od krvlju natopljene zemlje kosovskih junaka i raširili se po celoj Srbiji. Kod Srba božur je vrlo često korišćen u ljubavnoj magiji, u onim strasnim trenucima u kojim devojka žarko želi da osvoji srce mladića koji joj se dopao. (tekst preuzet sa http://www.artnit.net )
A šta reći o lalama?! Toliko jednostavne a plene lepotom i elegancijom. Prošle jeseni sam zasadila dve nove sorte a planiram i ove godine da obogatim bašticu novim sortama. Evo malo zanimljivosti o lalama:) Smatra se da lale vode poreklo iz Persije, gde su bile simbol lepote, ljubavne zanesenosti i čežnje. Jedan od najslavnijih persijskih pesnika je tvrdio: "Čak ni sama ruža ne može se porediti sa njenom devičanskom lepotom." Iz Persije su lale raznim putevima stigle do Turske, a zatim i do Evrope. U Turskoj se lale gaje od hiljadite godine pre Hrista, a naročito su bile popularne u XVII i XVIII veku. Na dvoru Otomanskog carstva, u vreme Sulejmana Veličanstvenog lale su gajene za zadovoljstvo sultana i njegove pratnje. U periodu, od 1718. do 1730. godine, koji se kasnije naziva "doba lala", tokom vladavine sultana Ahmeda III, lala zauzima centralno mesto među drugim cvećem i postaje opšteprihvaćeni simbol bogatstva i prestiža, kao i simbol ženske otmenosti i energije. Postojali su i strogi propisi vezani za gajenje i prodaju ovog cveta. Tako, na primer, bilo je zabranjeno kupovati i prodavati lale izvan prestonice, a ovaj prestup je kažnjavan progonstvom. Zato se u to doba mogao čuti i komentar da je lala vrednija od ljudskog života. (tekst preuzet sa http://www.artnit.net )
Nekoliko božura i lala biće dovoljno da vam ulepšaju dan. Napravite jedan jednostavan aranžman i biće ukras gde god da ga smestite!

Коментари

  1. Hola Marijana, precioso post!! Me encantan las flores, y estas fotografías son maravillosas. Qué bonito el vaso decorado con encaje. Un placer venir a visitarte!!
    Un besito!
    Entre anhelos y caprichos

    ОдговориИзбриши
  2. That is some of the most gorgeous tulips! Thanks for sharing!
    Sherry

    ОдговориИзбриши
  3. Thanks Sherry, I'm glad you like it.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар